Trójkąty z ciasta francuskiego z rabarbarem

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

W związku z tym, że obecnie mamy sezon rabarbarowy to trzeba z tego korzystać. Ja na przykład upiekłam chrupiące i lekko kwaskowe ciastka z ciasta francuskiego. A może jednak powinnam napisać ciacha, bo wyszły dość spore.

Trójkąty z ciasta francuskiego z rabarbarem
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
6 trójkątów 35 minut + stygnięcie
Czas gotowania Czas oczekiwania
25 minut 200 ºC
Porcje Czas przygotowania
6 trójkątów 35 minut + stygnięcie
Czas gotowania Czas oczekiwania
25 minut 200 ºC
Trójkąty z ciasta francuskiego z rabarbarem
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
6 trójkątów 35 minut + stygnięcie
Czas gotowania Czas oczekiwania
25 minut 200 ºC
Porcje Czas przygotowania
6 trójkątów 35 minut + stygnięcie
Czas gotowania Czas oczekiwania
25 minut 200 ºC
Składniki
  • 200 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 blat ciasta francuskiego
Dodatkowo
  • cukier puder do dekoracji
Porcje: trójkątów
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do 200 ºC. Ciasto francuskie rozwinąć i pozostawić na około 5 minut do lekkiego ocieplenia. W tym czasie umyć rabarbar, dokładnie go osuszyć i pokroić w kostkę o boku około 1 cm. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
  2. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty (w moim przypadku wyszło ich 6) i nakładać po około 2 łyżki rabarbaru na stronę, która leżała przyklejona do papieru*. Kwadraty złożyć na pół wzdłuż przekątnej, tworząc trójkąty. Dokładnie skleić boki, a po sklejeniu brzeg ozdobić widelcem.
  3. Trójkąty umieścić na papierze do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut do uzyskania złotego koloru. Ostudzić na kratce. Gdy ciastka całkowicie wystygną, posypać je obficie cukrem pudrem.
Pozostałe informacje

* W przeciwnym wypadku sklejanie brzegów będzie utrudnione i ciastka mogą się rozkleić podczas pieczenia (zupełnie tak jak moje, bo przegapiłam ten krok, więc szczególnie Was na to uczulam).

ciasto-francuskie-z-rabarbarem

ciasto-francuskie-z-rabarbarem

Rabarbarowa rewolucja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.