W związku z tym, że obecnie mamy sezon rabarbarowy to trzeba z tego korzystać. Ja na przykład upiekłam chrupiące i lekko kwaskowe ciastka z ciasta francuskiego. A może jednak powinnam napisać ciacha, bo wyszły dość spore.
Składniki
- 200 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 1 blat ciasta francuskiego
Dodatkowo
- cukier puder do dekoracji
Porcje: trójkątów
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 200 ºC. Ciasto francuskie rozwinąć i pozostawić na około 5 minut do lekkiego ocieplenia. W tym czasie umyć rabarbar, dokładnie go osuszyć i pokroić w kostkę o boku około 1 cm. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
- Ciasto francuskie pokroić na kwadraty (w moim przypadku wyszło ich 6) i nakładać po około 2 łyżki rabarbaru na stronę, która leżała przyklejona do papieru*. Kwadraty złożyć na pół wzdłuż przekątnej, tworząc trójkąty. Dokładnie skleić boki, a po sklejeniu brzeg ozdobić widelcem.
- Trójkąty umieścić na papierze do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut do uzyskania złotego koloru. Ostudzić na kratce. Gdy ciastka całkowicie wystygną, posypać je obficie cukrem pudrem.
Pozostałe informacje
* W przeciwnym wypadku sklejanie brzegów będzie utrudnione i ciastka mogą się rozkleić podczas pieczenia (zupełnie tak jak moje, bo przegapiłam ten krok, więc szczególnie Was na to uczulam).