Trójkąty z ciasta francuskiego z rabarbarem

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

W związku z tym, że obecnie mamy sezon rabarbarowy to trzeba z tego korzystać. Ja na przykład upiekłam chrupiące i lekko kwaskowe ciastka z ciasta francuskiego. A może jednak powinnam napisać ciacha, bo wyszły dość spore.

Trójkąty z ciasta francuskiego z rabarbarem
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    6 trójkątów 35 minut + stygnięcie
    Czas pieczenia Temperatura
    25 minut 200 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    6 trójkątów 35 minut + stygnięcie
    Czas pieczenia Temperatura
    25 minut 200 ºC
    Trójkąty z ciasta francuskiego z rabarbarem
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      6 trójkątów 35 minut + stygnięcie
      Czas pieczenia Temperatura
      25 minut 200 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      6 trójkątów 35 minut + stygnięcie
      Czas pieczenia Temperatura
      25 minut 200 ºC
      Składniki
      • 200 g rabarbaru
      • 2 łyżki cukru
      • 1 blat ciasta francuskiego
      Dodatkowo
      • cukier puder do dekoracji
      Porcje: trójkątów
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzać do 200 ºC. Ciasto francuskie rozwinąć i pozostawić na około 5 minut do lekkiego ocieplenia. W tym czasie umyć rabarbar, dokładnie go osuszyć i pokroić w kostkę o boku około 1 cm. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
      2. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty (w moim przypadku wyszło ich 6) i nakładać po około 2 łyżki rabarbaru na stronę, która leżała przyklejona do papieru*. Kwadraty złożyć na pół wzdłuż przekątnej, tworząc trójkąty. Dokładnie skleić boki, a po sklejeniu brzeg ozdobić widelcem.
      3. Trójkąty umieścić na papierze do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut do uzyskania złotego koloru. Ostudzić na kratce. Gdy ciastka całkowicie wystygną, posypać je obficie cukrem pudrem.
      Uwagi:

      * W przeciwnym wypadku sklejanie brzegów będzie utrudnione i ciastka mogą się rozkleić podczas pieczenia (zupełnie tak jak moje, bo przegapiłam ten krok, więc szczególnie Was na to uczulam).

      ciasto-francuskie-z-rabarbarem

      ciasto-francuskie-z-rabarbarem

      Rabarbarowa rewolucja

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.