Truskawki wypełnione bitą śmietaną

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Jak w elegancki sposób podać truskawki z bitą śmietaną? A no właśnie tak! Śmietanę kremówkę wymieszałam pół na pół z serkiem maskarpone, aby mieć pewność, że konsystencja kremu będzie odpowiednio gęsta i tak oto powstały te małe cudeńka. Czy Wy również uważacie, że truskawki w takim wydaniu wyglądają wprost uroczo?

Truskawki wypełnione bitą śmietaną
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    30 truskawek 15 minut
    Porcje Czas przygotowania
    30 truskawek 15 minut
    Truskawki wypełnione bitą śmietaną
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      30 truskawek 15 minut
      Porcje Czas przygotowania
      30 truskawek 15 minut
      Składniki
      • 30 truskawek (średnich lub dużych)
      • 100 g serka mascarpone (schłodzonego przez co najmniej 24 godziny)
      • 100 ml śmietakni kremówki (schłodzonej przez co najmniej 24 godziny)
      • 2 łyżki cukru pudru
      Porcje: truskawek
      Sposób przygotowania
      1. Owoce umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Odkroić około 3-5 mm truskawki w dolnej, węższej części, aby utworzyć płaską i stabilną stopkę.
      2. Przy użyciu małego, szpiczastego nożyka usunąć część miąższu truskawki - wbić ostrze w część, z której zostały odcięte liście i wyciąć stożek w taki sposób, aby nie utworzyć dziury na stopce.
      3. W misce umieścić serek, śmietnkę i cukier puder. Całość ubić do uzyskania gęstego kremu korzystając z średnich obrotów miksera.
      4. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Wydrążone truskawki wypełnić i udekorować kremem.

      truskawki-z-bita-smietana

      truskawki-z-bita-smietana

      truskawki-z-bita-smietana

      Milion Smaków Truskawek - druga edycja

      Jeden komentarz do “Truskawki wypełnione bitą śmietaną

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.