Truskawki wypełnione bitą śmietaną

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Jak w elegancki sposób podać truskawki z bitą śmietaną? A no właśnie tak! Śmietanę kremówkę wymieszałam pół na pół z serkiem maskarpone, aby mieć pewność, że konsystencja kremu będzie odpowiednio gęsta i tak oto powstały te małe cudeńka. Czy Wy również uważacie, że truskawki w takim wydaniu wyglądają wprost uroczo?

Truskawki wypełnione bitą śmietaną
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
30 truskawek 15 minut
Porcje Czas przygotowania
30 truskawek 15 minut
Truskawki wypełnione bitą śmietaną
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
30 truskawek 15 minut
Porcje Czas przygotowania
30 truskawek 15 minut
Składniki
  • 30 truskawek (średnich lub dużych)
  • 100 g serka mascarpone (schłodzonego przez co najmniej 24 godziny)
  • 100 ml śmietakni kremówki (schłodzonej przez co najmniej 24 godziny)
  • 2 łyżki cukru pudru
Porcje: truskawek
Sposób przygotowania
  1. Owoce umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Odkroić około 3-5 mm truskawki w dolnej, węższej części, aby utworzyć płaską i stabilną stopkę.
  2. Przy użyciu małego, szpiczastego nożyka usunąć część miąższu truskawki - wbić ostrze w część, z której zostały odcięte liście i wyciąć stożek w taki sposób, aby nie utworzyć dziury na stopce.
  3. W misce umieścić serek, śmietnkę i cukier puder. Całość ubić do uzyskania gęstego kremu korzystając z średnich obrotów miksera.
  4. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Wydrążone truskawki wypełnić i udekorować kremem.

truskawki-z-bita-smietana

truskawki-z-bita-smietana

truskawki-z-bita-smietana

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Jeden komentarz do “Truskawki wypełnione bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.