Truskawki wypełnione bitą śmietaną
Porcje Czas przygotowania
30truskawek 15minut
Porcje Czas przygotowania
30truskawek 15minut
Składniki
  • 30 truskawek (średnich lub dużych)
  • 100g serka mascarpone(schłodzonego przez co najmniej 24 godziny)
  • 100ml śmietakni kremówki(schłodzonej przez co najmniej 24 godziny)
  • 2łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
  1. Owoce umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Odkroić około 3-5 mm truskawki w dolnej, węższej części, aby utworzyć płaską i stabilną stopkę.
  2. Przy użyciu małego, szpiczastego nożyka usunąć część miąższu truskawki – wbić ostrze w część, z której zostały odcięte liście i wyciąć stożek w taki sposób, aby nie utworzyć dziury na stopce.
  3. W misce umieścić serek, śmietnkę i cukier puder. Całość ubić do uzyskania gęstego kremu korzystając z średnich obrotów miksera.
  4. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Wydrążone truskawki wypełnić i udekorować kremem.