100gserka mascarpone(schłodzonego przez co najmniej 24 godziny)
100mlśmietakni kremówki(schłodzonej przez co najmniej 24 godziny)
2łyżkicukru pudru
Sposób przygotowania
Owoce umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Odkroić około 3-5 mm truskawki w dolnej, węższej części, aby utworzyć płaską i stabilną stopkę.
Przy użyciu małego, szpiczastego nożyka usunąć część miąższu truskawki – wbić ostrze w część, z której zostały odcięte liście i wyciąć stożek w taki sposób, aby nie utworzyć dziury na stopce.
W misce umieścić serek, śmietnkę i cukier puder. Całość ubić do uzyskania gęstego kremu korzystając z średnich obrotów miksera.
Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Wydrążone truskawki wypełnić i udekorować kremem.