Uczta dla zombiaków – babeczki mózgi

Niecodzienna propozycja, bo i okazja niecodzienna – uczta dla zombiaków. W końcu Halloween nie jest obchodznone każdego dnia. Babeczki, które kształtem przypominają mózgi wyglądają trochę strasznie, jednak mają zwój niepowtarzalny urok. No i oczywiście zapewniam, że są całkowicie jadalne. Ba, są nawet bardzo smaczne. Halloween tuż, tuż, poczujmy się jak na uczcie dla zombiaków. Zjedzmy kawałek mózgu, ciastkowego oczywiście.

Do dekoracji babeczek można również użyć innego kremu, na przykład takiego przygotowanego na bazie masła. Wtedy struktura mózgu z pewnością będzie bardziej wyraźna. Gdy wybrany krem będzie bardziej twardy, można użyć czerwonego soku owocowego jako barwnika imitującego krem. Wydaje mi się, że efekt może być jeszcze bardziej ciekawy. Być może kiedyś sama pokuszę się o przygotowanie właśnie takiej odmiany tych babeczek.

Uczta dla zombiaków
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    12 muffinek 2 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    20-25 minut 180 °C
    Porcje Czas przygotowania
    12 muffinek 2 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    20-25 minut 180 °C
    Uczta dla zombiaków
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      12 muffinek 2 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      20-25 minut 180 °C
      Porcje Czas przygotowania
      12 muffinek 2 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      20-25 minut 180 °C
      Składniki
      Składniki na muffinki
      • 300 g mąki
      • 120 g cukru kryształu
      • 200 ml jogurtu naturalnego
      • 100 ml oleju
      • 80 g suszonych moreli
      • 2 jajka
      • 1 łyżka cukru waniliowego
      • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 szczypta soli
      Składniki na krem
      • 200 g serka mascarpone
      • 200 ml śmietanki kremówki
      • 2 łyżki cukru pudru
      Porcje: muffinek
      Sposób przygotowania
      1. Nagrzać piekarnik do 180 ºC. Morele pokroić w drobną kostkę. Do miski wlać wszystkie mokre składniki (jajka, jogurt, olej) oraz pokrojone morele i dokładnie dozmieszać je rózgą. Do drugiego naczynia wsypać pozostałe składniki i również dobrze wymieszać. Następnie wsypać suche składniki do mokrych i zamieszać jedynie do połączenia się składników. Wystarczy dosłownie kilka ruchów łyżką, czy rózgą.
      2. Blachę na muffiny wypełnić papilotkami i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości wgłębienia. Muffiny piec przez około 20 - 25 minut w 180 ºC do złotego koloru. Po upieczeniu, zostawić do dokładnego ostudzenia na kratce.
      3. Gdy muffinki będą już całkowicie zimne (po około godzinie), przygotować krem. Wszystkie składniki (dobrze schłodzone) umieścić w misie miksera i ubijać przez chwilę do uzyskania gęstej masy. (Uwaga! Zbyt długie ubijanie może się skończyć zważeniem się kremu) Przełożyć do rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką i wyciskać wzór, przypominający wyglądem mózg.
      4. Aby babeczki wyglądały bardziej realistycznie, można "udekorować" mózg przeciekającą gdzieniegdzie krwią. W tym celu wykorzystałam czerwony barwnik w żelu nakładany końcówką łyżeczki.

      Koniecznie sprawdź również przepisy na ciastka pająki, ciastka mumie oraz szczęki wampira.

      inspiracja: mojewypieki.com

       Babeczki mózgi na Halloween - uczta dla zombiaków

      Babeczki mózgi na Halloween - uczta dla zombiaków

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.