Uczta dla zombiaków
Porcje Czas przygotowania
12muffinek 2godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
20-25minut 180°C
Porcje Czas przygotowania
12muffinek 2godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
20-25minut 180°C
Składniki
Składniki na muffinki
  • 300g mąki
  • 120g cukru kryształu
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 100ml oleju
  • 80g suszonych moreli
  • 2 jajka
  • 1łyżka cukru waniliowego
  • 1.5łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1szczypta soli
Składniki na krem
  • 200g serka mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 2łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
  1. Nagrzać piekarnik do 180 ºC. Morele pokroić w drobną kostkę. Do miski wlać wszystkie mokre składniki (jajka, jogurt, olej) oraz pokrojone morele i dokładnie dozmieszać je rózgą. Do drugiego naczynia wsypać pozostałe składniki i również dobrze wymieszać. Następnie wsypać suche składniki do mokrych i zamieszać jedynie do połączenia się składników. Wystarczy dosłownie kilka ruchów łyżką, czy rózgą.
  2. Blachę na muffiny wypełnić papilotkami i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości wgłębienia. Muffiny piec przez około 20 – 25 minut w 180 ºC do złotego koloru. Po upieczeniu, zostawić do dokładnego ostudzenia na kratce.
  3. Gdy muffinki będą już całkowicie zimne (po około godzinie), przygotować krem. Wszystkie składniki (dobrze schłodzone) umieścić w misie miksera i ubijać przez chwilę do uzyskania gęstej masy. (Uwaga! Zbyt długie ubijanie może się skończyć zważeniem się kremu) Przełożyć do rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką i wyciskać wzór, przypominający wyglądem mózg.
  4. Aby babeczki wyglądały bardziej realistycznie, można „udekorować” mózg przeciekającą gdzieniegdzie krwią. W tym celu wykorzystałam czerwony barwnik w żelu nakładany końcówką łyżeczki.