Wielkanocne babeczki-gniazdka

Co Wy na to żeby na nadchodzące święta przygotować bardzo wiosenne babeczki? Co dokładnie mam na myśli? Takie oto kolorowe, wielkanocne babeczki-gniazdka, w których umieszczone będą czekoladowe jajka. W końcu nic nie kojarzy się bardziej z Wielkanocą niż jajka. Według mnie takie babeczki są po prostu idealnym sposobem na to aby stworzyć sobie wiosnę na talerzu!

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby zastąpić zielone candy melts zwykłą mleczną czekoladą. A może uda się Wam znaleźć kolorowe jajeczka?

Wielkanocne babeczki-gniazdka
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    12 babeczek 2 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    20 minut 180 °C
    Porcje Czas przygotowania
    12 babeczek 2 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    20 minut 180 °C
    Wielkanocne babeczki-gniazdka
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      12 babeczek 2 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      20 minut 180 °C
      Porcje Czas przygotowania
      12 babeczek 2 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      20 minut 180 °C
      Składniki
      Składniki na muffinki
      • 3 jajka
      • 90 g cukru
      • 5 cm laski wanilii
      • 80 g rozpuszczonego masła
      • 70 g mielonych migdałów
      • 150 g mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Ponadto
      • 150 g zielonych candy melts (to taka granulowana kolorowa czekolada)
      • 24 czekoladowe jajka
      • lukier plastyczny do wycięcia kwiatków
      Porcje: babeczek
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie muffinek
      1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C i przygotować blachę na muffiny, układając w niej ulubione papilotki. Rozpuścić masło i pozostawić do ostudzenia.
      2. Jajka (całe jajka - białka razem z żółtkami) wbić do misy miksera, wsypać cukier i miksować do uzyskania gęstego białego kremu. Wanilię przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać do masy jajecznej, a następnie miksować jeszcze przez chwilę do rozprowadzenia.
      3. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.
      4. Do masy jajecznej wsypać połowę mieszanki mączno-migdałowej, delikatnie wymieszać. Następnie wlać chłodne masło i dodać resztę mąki, ponownie delikatnie wymieszać do połączenia składników.
      5. Ciasto rozdzielić do 12 papilotek wypełniając je do około 3/4 objętości. Muffinki piec około 20 minut w 180 °C. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
      Przygotowanie dekoracji
      1. Candy melts rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie lekko ostudzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką posiadającą kilka okrągłych otworów i wyciskać gniazdka. Przed przystąpieniem do dekorowania babeczek polecam wykonanie próby gdzieś na boku. Jeżeli czekolada będzie zbyt płynna, wyciskane dekoracje nie zachowają kształtu i powstanie jedna wielka plama.
      2. Na wierzchu gniazdek umieścić czekoladowe jajeczka i kwiatki z lukru plastycznego.

      Wielkanocne babeczki-gniazdka

      Wielkanocne babeczki-gniazdka

      Wielkanocne babeczki-gniazdka

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.