Wuzetka

Pyszny biszkopt kakaowy przełożony bitą śmietaną, polany czekoladą i zwieńczony jeszcze kleksem ze śmietany to nic innego jak klasyczna wuzetka. Bardzo dobrze zachowuje swój kształt i daje się pokroić w idealne prostokąty, co doskonale widać na poniższych zdjęciach. Zdecydowanie polecam na nadchodzące Święta Wielkanocne.

Wuzetka
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 3 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    25 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 3 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    25 minut 180 ºC
    Wuzetka
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 3 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      25 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 3 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      25 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 150 g mąki
      • 150 g cukru
      • 50 g kakao
      • 5 jajek
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżeczki cukru z wanilią
      Składniki na masę
      • 330 ml śmietanki kremówki
      • 250 g serka mascarpone
      • 50 g cukru pudru
      Składniki na polewę
      • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
      • 50 ml śmietanki kremówki
      Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 21 cm
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier. Po dodaniu całości cukru wsypać cukier z wanilią i miksować jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec, nie zaprzestając miksowania, dodawać żółtka (pojedynczo).
      2. W osobnym naczyniu połączyć resztę suchych składników czyli mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki przesiać do ubitych jajek i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec około 25 minut w 180 ºC (do suchego patyczka).
      3. Upieczony biszkopt wystudzić. Gdy biszkopt będzie już zupełnie zimny, przekroić go na połowę i przygotować krem. W tym celu w misie miksera umieścić kremówkę, cukier puder i serek mascarpone i ubijać do momentu uzyskania kremu utrzymującego kształt.
      4. Około 1/4 otrzymanego kremu odstawić do dekoracji, a pozostałą część przełożyć na spód ciasta. Przykryć drugim kawałkiem biszkopta. Krem odłożony do dekoracji przechowywać w lodówce.
      5. Śmietankę kremówkę i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Schłodzić przez co najmniej 30 minut.
      6. Schłodzone ciasto udekorować kleksami z pozostałej części kremu i przechowywać w lodówce do momentu podania.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Wuzetka

      Wuzetka

      Wuzetka

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.