Wuzetka
Porcje Czas przygotowania
1forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 3godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
25minut 180ºC
Porcje Czas przygotowania
1forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 3godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
25minut 180ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 150g mąki
  • 150g cukru
  • 50g kakao
  • 5 jajek
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2łyżeczki cukru z wanilią
Składniki na masę
  • 330ml śmietanki kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 50g cukru pudru
Składniki na polewę
  • 100g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 50ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier. Po dodaniu całości cukru wsypać cukier z wanilią i miksować jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec, nie zaprzestając miksowania, dodawać żółtka (pojedynczo).
  2. W osobnym naczyniu połączyć resztę suchych składników czyli mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki przesiać do ubitych jajek i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec około 25 minut w 180 ºC (do suchego patyczka).
  3. Upieczony biszkopt wystudzić. Gdy biszkopt będzie już zupełnie zimny, przekroić go na połowę i przygotować krem. W tym celu w misie miksera umieścić kremówkę, cukier puder i serek mascarpone i ubijać do momentu uzyskania kremu utrzymującego kształt.
  4. Około 1/4 otrzymanego kremu odstawić do dekoracji, a pozostałą część przełożyć na spód ciasta. Przykryć drugim kawałkiem biszkopta. Krem odłożony do dekoracji przechowywać w lodówce.
  5. Śmietankę kremówkę i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Schłodzić przez co najmniej 30 minut.
  6. Schłodzone ciasto udekorować kleksami z pozostałej części kremu i przechowywać w lodówce do momentu podania.