Maślane ciasteczka wyciskane ze szprycy

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Idealnie kruche i delikatne maślane ciasteczka o cudownym migdałowym aromacie są łatwiejsze w przygotowaniu niż przypuszczacie. Co również niezwykle istotne, ich przygotowanie, od początku do samego końca, nie zajmie więcej niż godzinkę. W związku z tym, że ciastka są wyciskane przez szprycę, możecie im nadać dowolny kształt – ogranicza Was tylko wyobraźnia.

Wszystkie kolory ciastek przygotowałam z jednej proporcji. Masę maślaną podzieliłam na trzy części, a następnie dosypywałam odpowiednią ilość mąki – w przypadku jasnych i różowych ciastek była to 1/3 masy mąki podanej w przepisie. Aby uzyskać brązowe ciastka zamiast 120 g mąki użyłam 90 g, a w miejsce brakujących 30 g dosypałam kakao.

Maślane ciasteczka wyciskane ze szprycy
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    30 ciasteczek 1 godzina
    Czas pieczenia Temperatura
    10-12 minut 200 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    30 ciasteczek 1 godzina
    Czas pieczenia Temperatura
    10-12 minut 200 ºC
    Maślane ciasteczka wyciskane ze szprycy
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      30 ciasteczek 1 godzina
      Czas pieczenia Temperatura
      10-12 minut 200 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      30 ciasteczek 1 godzina
      Czas pieczenia Temperatura
      10-12 minut 200 ºC
      Składniki
      Składniki na podstawowe ciasto
      • 200 g miękkiego masła
      • 100 g cukru
      • 1 jajko
      • 360 g mąki
      • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
      Dodatkowo
      • różowy barwnik
      • kakao w ilości równej 1/4 masy mąki
      Porcje: ciasteczek
      Sposób przygotowania
      1. W misie miksera umieścić masło i cukier, ucierać do momentu uzyskania puszystej, białawej masy. Następnie dodać jajko i aromat migdałowy i miksować jeszcze przez chwilę do uzyskania gładkiej masy.
      2. W zależności od koloru ciastek, na który macie ochotę instrukcje są następujące: -białe ciastka - do utartej masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać, -różowe ciastka - do utartej masy dodać mąkę i różowy barwnik i dokładnie wymieszać, -brązowe ciastka - 1/4 mąki zamienić na kakao, do masy maślanej dodać mieszankę mąki i kakao i dokładnie wymieszać.
      3. Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego* z dość sporą końcówką** i wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
      4. Ciasteczka piec w temperaturze 200 ºC przez 10-12 minut, do delikatnego przyrumienienia. Wystudzić na kratce i przechowywać w suchym miejscu.
      Uwagi:

      *jeżeli używacie foliowych rękawów to warto użyć co najmniej dwóch, a najlepiej trzech woreczków. Należy włożyć je jeden do drugiego i tylkę wraz z ciastem umieścić w najbardziej wewnętrznym. Dzięki temu unikniecie pękających woreczków. Ciasto jest jednak dość gęste i jego wyciskanie wymaga użycia sporej siły.

      ** szerokość mojej końcówki to około 1.5 cm.


      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.