Maślane ciasteczka wyciskane ze szprycy
Porcje Czas przygotowania
30ciasteczek 1godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
10-12minut 200ºC
Porcje Czas przygotowania
30ciasteczek 1godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
10-12minut 200ºC
Składniki
Składniki na podstawowe ciasto
  • 200g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 360g mąki
  • 1/2łyżeczki aromatu migdałowego
Dodatkowo
  • różowy barwnik
  • kakaow ilości równej 1/4 masy mąki
Sposób przygotowania
  1. W misie miksera umieścić masło i cukier, ucierać do momentu uzyskania puszystej, białawej masy. Następnie dodać jajko i aromat migdałowy i miksować jeszcze przez chwilę do uzyskania gładkiej masy.
  2. W zależności od koloru ciastek, na który macie ochotę instrukcje są następujące: -białe ciastka – do utartej masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać, -różowe ciastka – do utartej masy dodać mąkę i różowy barwnik i dokładnie wymieszać, -brązowe ciastka – 1/4 mąki zamienić na kakao, do masy maślanej dodać mieszankę mąki i kakao i dokładnie wymieszać.
  3. Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego* z dość sporą końcówką** i wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Ciasteczka piec w temperaturze 200 ºC przez 10-12 minut, do delikatnego przyrumienienia. Wystudzić na kratce i przechowywać w suchym miejscu.
Pozostałe informacje

*jeżeli używacie foliowych rękawów to warto użyć co najmniej dwóch, a najlepiej trzech woreczków. Należy włożyć je jeden do drugiego i tylkę wraz z ciastem umieścić w najbardziej wewnętrznym. Dzięki temu unikniecie pękających woreczków. Ciasto jest jednak dość gęste i jego wyciskanie wymaga użycia sporej siły.

** szerokość mojej końcówki to około 1.5 cm.