Zebra malinowo-serowa

Deserów na zimno ciąg dalszy. Tym razem bomba owocowa! Cała masa malin w połączeniu z sernikiem na zimno to po prostu niebo w gębie. Szczególnie biorąc pod uwagę to, że całość jest lekko kwaskowa i powinna być dobrze schłodzona – idealna na upalne dni. Dodatkowego uroku deserowi dodają biało-różowe paski – słowem dziś na stole deserowa zebra.

W przygotowaniu tego deseru kluczowa jest gęstość obu mas – obie muszą mieć podobną gęstość. W przeciwnym wypadku kremy się po prostu wymieszają, a paski będą niewidoczne. Sama muszę zapamiętać tą obserwację na przyszłość i się do niej zastosować. Moje masy miały dość różną gęstość i efekt końcowy nie jest dokładnie tym, czego się spodziewałam. Jednak nie zrażam się i z pewnością spróbuję jeszcze kiedyś zrobić coś podobnego. Może wyjdzie mi coś, co będzie bardziej podobne do ciasta serowo-dyniowego, gdzie paski są dużo bardziej wyraźne.

Zebra malinowo-serowa
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o średnicy 18 cm 60 minut + 3 godziny chłodzenia
    Czas pieczenia Temperatura
    12 minut 180 °C
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o średnicy 18 cm 60 minut + 3 godziny chłodzenia
    Czas pieczenia Temperatura
    12 minut 180 °C
    Zebra malinowo-serowa
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o średnicy 18 cm 60 minut + 3 godziny chłodzenia
      Czas pieczenia Temperatura
      12 minut 180 °C
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o średnicy 18 cm 60 minut + 3 godziny chłodzenia
      Czas pieczenia Temperatura
      12 minut 180 °C
      Składniki
      Składniki na biszkopt
      • 1 jajko
      • 40 g mąki
      • 40 g cukru
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      Składniki na masę serową
      • 150 ml śmietanki kremówki
      • 250 g twarogu sernikowego
      • 50 g cukru
      • 1.5 łyżki żelatyny
      • 50 ml wody
      Składniki na masę malinową
      • 500 g malin
      • 50 g cukru
      • 1.5 łyżki żelatyny
      • 50 ml wody
      Dodatkowo
      • owoce do dekoracji
      Porcje: forma o średnicy 18 cm
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie biszkoptowego spodu
      1. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Białko dokładnie oddzielić od żółtka, umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubijać do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodawać cukier (po łyżce) nie zaprzestając miksowania.
      2. Po wsypaniu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę aby upewnić się, że cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Na koniec dodać żółtko i jedynie wmiksować je do masy białkowej.
      3. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do ubitej masy i bardzo delikatnie wymieszać, tak, aby ciasto nie opadło.
      4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę biszkoptową rozrównać na powierzchni papieru. Piec w 180 °C przez około 12 minut, wystudzić.
      Przygotowanie masy malinowej
      1. Maliny wraz z cukrem umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować do uzyskania musu owocowego.
      2. W szklance umieścić żelatynę i zalać ją chłodną wodą. Odczekać około 5 minut do napęcznienia żelatyny, a następnie szklankę wstawić do garnuszka z wrzątkiem i rozpuścić żelatynę. Do rozpuszczonej żelatyny dodać około 2 łyżki musu owocowego, wymieszać. Powtarzać dodawanie musu do momentu wypełnienia szklanki.
      3. Mieszaninę musu i żelatyny przelać do reszty zmiksowanych owoców i dokładnie wymieszać. Schować do lodówki na około 15-30 minut do uzyskania tężejącej masy.
      Przygotowanie masy serowej
      1. Gdy masa malinowa zaczyna tężeć, w misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i ubić na sztywny krem. Ciągle miksując dodawać cukier w partiach po około 2 łyżki. Następnie do ubitej śmietany dodać twaróg sernikowy w 2-3 partiach. Całość miksować do dokładnego połączenia się składników.
      2. Z żelatyną postąpić identycznie jak w przypadku masy malinowej, przy czym tym razem do rozpuszczonej żelatyny należy dodawać masę serową. Krem serowy przygotowywany jest z zimnych składników, dlatego też nie trzeba go chłodzić po przygotowaniu - nie dość, że sam z siebie będzie dość gęsty to tężenie żelatyny nastąpi dość szybko.
      Przygotowanie ciasta
      1. Do końcowego przygotowania ciasta można przystąpić gdy obie masy (serowa i malinowa) tężeją i mają podobną gęstość. Z biszkopta ściągnąć papier (aby ciasto nie przeszło zapachem papieru) i zamknąć go w tortownicy.
      2. Na środek blachy z biszkoptem naprzemiennie wylewać po około 2 łyżki masy serowej i malinowej. Na koniec deser udekorować owocami i schować do lodówki na co najmniej 3 godzniy. Przechowywać w chłodzie.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Zebra malinowo-serowa

      Zebra malinowo-serowa

       

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.