Ziemniaczane „bezy”

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Tym razem to nie ciastka ani ciasteczka – nic słodkiego. To dodatek do obiadu i to całkiem elegancki. Oczywiście, wymaga trochę więcej pracy niż zwykłe, tłuczone ziemniaki, jednak na talerzu wygląda jak stos żółto-złotych bezików.

Ziemniaczane bezy
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 50 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
10-15 minut 200 ºC
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 50 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
10-15 minut 200 ºC
Ziemniaczane bezy
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 50 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
10-15 minut 200 ºC
Porcje Czas przygotowania
4 osoby 50 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
10-15 minut 200 ºC
Składniki
  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka soli
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, zostawić do lekkiego przestudzenia.
  2. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków (lub bardzo dokładnie ubić). Dodać żółtka i masło, dokładnie wymieszać.
  3. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną, dość dużą tylką i wyciskać kleksy w kształcie bezików na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec przez 10 - 15 minut w temperaturze 200 ºC do uzyskania złotych brzegów kleksików. Podawać z ulubionym mięsem i surówką.

ziemniaczane bezy

ziemniaczane bezy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.