Tym razem to nie ciastka ani ciasteczka – nic słodkiego. To dodatek do obiadu i to całkiem elegancki. Oczywiście, wymaga trochę więcej pracy niż zwykłe, tłuczone ziemniaki, jednak na talerzu wygląda jak stos żółto-złotych bezików.
Składniki
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 2 żółtka
- 30 g masła
- 1 łyżeczka soli
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, zostawić do lekkiego przestudzenia.
- Przecisnąć przez praskę do ziemniaków (lub bardzo dokładnie ubić). Dodać żółtka i masło, dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną, dość dużą tylką i wyciskać kleksy w kształcie bezików na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec przez 10 - 15 minut w temperaturze 200 ºC do uzyskania złotych brzegów kleksików. Podawać z ulubionym mięsem i surówką.