Ziemniaczane „bezy”

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Tym razem to nie ciastka ani ciasteczka – nic słodkiego. To dodatek do obiadu i to całkiem elegancki. Oczywiście, wymaga trochę więcej pracy niż zwykłe, tłuczone ziemniaki, jednak na talerzu wygląda jak stos żółto-złotych bezików.

Ziemniaczane bezy
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    4 osoby 50 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    10-15 minut 200 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    4 osoby 50 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    10-15 minut 200 ºC
    Ziemniaczane bezy
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      4 osoby 50 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      10-15 minut 200 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      4 osoby 50 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      10-15 minut 200 ºC
      Składniki
      • 800 g ugotowanych ziemniaków
      • 2 żółtka
      • 30 g masła
      • 1 łyżeczka soli
      Porcje: osoby
      Sposób przygotowania
      1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, zostawić do lekkiego przestudzenia.
      2. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków (lub bardzo dokładnie ubić). Dodać żółtka i masło, dokładnie wymieszać.
      3. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną, dość dużą tylką i wyciskać kleksy w kształcie bezików na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
      4. Piec przez 10 - 15 minut w temperaturze 200 ºC do uzyskania złotych brzegów kleksików. Podawać z ulubionym mięsem i surówką.

      ziemniaczane bezy

      ziemniaczane bezy

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.