Ziemniaczane bezy
Porcje
Czas przygotowania
4
osoby
50
minut
Czas gotowania
Czas oczekiwania
10-15
minut
200
ºC
Porcje
Czas przygotowania
4
osoby
50
minut
Czas gotowania
Czas oczekiwania
10-15
minut
200
ºC
Składniki
800
g
ugotowanych ziemniaków
2
żółtka
30
g
masła
1
łyżeczka
soli
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, zostawić do lekkiego przestudzenia.
Przecisnąć przez praskę do ziemniaków (lub bardzo dokładnie ubić). Dodać żółtka i masło, dokładnie wymieszać.
Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną, dość dużą tylką i wyciskać kleksy w kształcie bezików na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec przez 10 – 15 minut w temperaturze 200 ºC do uzyskania złotych brzegów kleksików. Podawać z ulubionym mięsem i surówką.