Ziemniaczane bezy
Porcje Czas przygotowania
4osoby 50minut
Czas pieczenia Temperatura
10-15minut 200ºC
Porcje Czas przygotowania
4osoby 50minut
Czas pieczenia Temperatura
10-15minut 200ºC
Składniki
  • 800g ugotowanych ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 30g masła
  • 1łyżeczka soli
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, zostawić do lekkiego przestudzenia.
  2. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków (lub bardzo dokładnie ubić). Dodać żółtka i masło, dokładnie wymieszać.
  3. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną, dość dużą tylką i wyciskać kleksy w kształcie bezików na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec przez 10 - 15 minut w temperaturze 200 ºC do uzyskania złotych brzegów kleksików. Podawać z ulubionym mięsem i surówką.