Odwrócone ciasto z bananami

Piekliście kiedyś odwrócone ciasto z owocami? Ja właśnie niedawno zdecydowałam się na upieczenie odwróconego ciasta z bananami i był to strzał w dziesiątkę! Nie dość, że ciasto wypełnia mieszkanie cudownym zapachem podczas pieczenia, to jeszcze doskonale smakuje i ciekawie wygląda. Dodatkowo, dzięki wysmarowaniu formy masłem i posypaniu jej cukrem przed pieczeniem, otrzymujemy karmel, który idealnie […]

Chlebek bananowy z serem

Okres świąteczno-noworoczny definitywnie dobiegł już końca. Czas więc upiec ciasto, które pozbawione jest tony kremu maślanego, a mimo tego jest niezwykle smaczne i nie jest przesłodzone. U mnie w piekarniku znalazł się chlebek bananowy z dodatkiem sera białego (banana bread). Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i szybkie, a co dla niektórych bardzo ważne, nie wymaga użycia miksera – wystarczy miska […]

Ciasto marchewkowo – dyniowe

Ciasto marchewkowo-dyniowe to taki bliski krewniak ciasta marchewkowego, które piekłam już jakiś czas temu. Jest dość wilgotne, syte i również pokryte glazurą z białego serka kremowego. Taki krem na bazie serka kanapkowego jest doskonałą alternatywą dla stosunkowo ciężkiego i kalorycznego kremu, którego głównym składnikiem jest masło. Ciasto marchewkowo-dyniowe o pięknym, intensywnym pomarańczowym kolorze doskonale komponuje się z pistacjami. I nie chodzi mi tylko […]

Ciastka na Halloween – szczęki wampira

Ostatnia już w tym roku propozycja na Halloween – szczęki wampira. Co prawda to taki przepis last minute, jednak wciąż może się okazać dla kogoś inspiracją. Bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie efektowne i dość przerażające – dokładnie takie jakie powinny być ciasteczka na Halloween.

Ciastka mumie na Halloween

Kolejny pomysł na użycie lukrowych oczu, które mogą wyrażać całą masę emocji. Poprzez zdziwienie, przerażenie aż po dezorientację. A to wszystko zależy tylko wyłącznie od inwencji osoby, która przygotowuje ciasteczka. Według mnie takie rozbiegane, roztargnione oczy mają w sobie to coś. W związku z tym, że już wkrótce Halloween, mam dla Was kolejną propozycję. Po wczorajszych pająkach dziś możecie przeczytać i […]

Halloweenowe ciastka pająki

Co prawda w Polsce Halloween nie jest tak popularne jak na przykład w Stanach Zjednoczonych jednak mam wrażenie, że z roku na rok zyskuje swoich fanów. A nawet jeżeli nie pałacie sympatią do tego święta pełnego strachów to wydaje mi się, że ciasteczka pająki mogą się przydać również na inną okazję. Tym bardziej, że tak […]

Ciasteczka dyniowe z karmelowym lukrem

Ciasteczka dyniowe – lekko pomarańczowe, pełne cynamonowego aromatu, wprost idealne na jesienne już wieczory. Niewielkim urozmaiceniem jest również karmelowy smak lukru. Zapewniam Was, że warto spróbować. Są również dość pożywne, więc spokojnie mogą stanowić niewielką przekąskę na podwieczorek.

Pożywne batoniki musli

Gdy nachodzi nas mały głód, fajnie by było mieć pod ręką coś pożywnego. A jeszcze fajniej by było jeżeli to coś byłoby dodatkowo w miarę zdrowe. Tak, celowo nie napisałam, że to coś jest wybitnie zdrowe, bo jednak zawiera trochę cukru. Tak, czy inaczej, uważam, że domowej roboty batoniki musli są przekąską, którą warto mieć w […]

Drożdżówka z karmelizowanym rabarbarem i kruszonką

Sezon rabarbarowy nie mógłby się chyba odbyć bez ciasta drożdżowego. Takiego pysznego, puchatego, z dużą ilością kruszonki. Aby przełamać kwaskowość rabarbaru, proponuję go skarmelizować. Jak to zrobić? Przeczytaj przepis :)

Ciastka z białą czekoladą i żurawiną

Bardzo proste i mięciutkie ciasteczka, mocno pachnące czekoladą. Białą czekoladę można oczywiście zastąpić mleczną lub gorzką. Innym pomysłem jest również użycie candy melts – kolorowej czekolady w małych pastylkach. Do wyboru do koloru.