Sernik jagodowy na zimno

Przepis na sernik jagodowy na zimno przyda się chyba każdemu podczas ogarniających nas upałów. Nie zapomnijcie przechowywać go w lodówce – zapobiegnie to utracie kształtu ciasta a jednocześnie jego spożycie przyniesie odrobinę ochłody. Dzięki temu, że do jego przygotowania używa się dość sporej ilości jogurtu greckiego, sernik jest bardzo lekki i delikatny. Nie trzeba się […]

Proste ciasto z jagodami

Pyszne, mocno owocowe, a zarazem bardzo proste ciasto z jagodami jest obowiązkowym punktem w letnim menu. Nie wymaga użycia miksera, a jedynie zamieszania kilku składników w misce, a później około godzinnego oczekiwania podczas pieczenia. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że nie napracujecie się przy przygotowaniu tego ciasta, a efekt będzie murowany. Zniknie z talerza w […]

Lody czereśniowe

W moim zamrażalniku zadomowiły się ostatnio domowe lody – takie prawdziwe z mleka, śmietanki i owoców. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na lody czereśniowe. Wcale nie zraża mnie fakt, że nie posiadam specjalnej maszyny do wytwarzania lodów. Odrobina cierpliwości i mikser ręczny w zupełności wystarczą by móc cieszyć się smakowitymi lodami pozbawionymi konserwantów […]

Ciasto drożdżowe z agrestem i bezą

Puszyste ciasto drożdżowe idealnie komponuje się z kwaskowatym agrestem i wyraźnie słodszą bezą, tworząc taką trochę bardziej wykwintną wersję poczciwej drożdżówki. Muszę jednak zaznaczyć, że beza nie jest dominująca więc nie rezygnuj z niej nawet jeżeli nie jesteś jej fanem. Mnie osobiście najbardziej urzekł efekt jaki utworzyła krateczka z bezy na samym wierzchu ciasta.

Muffiny z truskawkami na maślance

Muffiny z truskawkami na maślance, na które przepis znajdziecie poniżej, są według mnie jeszcze wspanialsze niż muffiny jogurtowe z truskawkami, które zdobywają Wasze serca od pierwszych chwil gdy pojawiły się na blogu. Oba przepisy są bardzo proste i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom truskawek. Korzystajmy w pełni z tych sezonowych owoców póki jeszcze można […]

Ciasto z truskawkami, kremem serowym i bezą

Ciasto z truskawkami, kremem serowym i bezą to wprost poezja smaku! Cała masa wspaniałych, dojrzałych w słońcu truskawek na orzeźwiającym kremie cytrynowym, zatopiona w lekkim jak chmurka kremie serowo-jogurtowo-śmietanowym to najlepszy opis tego ciasta. Kleksy z bezy włoskiej niezaprzeczalnie dodają mu uroku.

Koktajl truskawkowy

Dziś będzie bardzo szybko i na temat, a tematem będą truskawki – ściślej mówiąc koktajl truskawkowy. W końcu kiedy korzystać z dobrodziejstw tych wspaniałych owoców jak nie teraz, gdy można je dostać na każdym kroku i kuszą swoim wspaniałym smakiem i aromatem? Bardzo często przygotowuję taki koktajl jako poobiedni deser. Ciebie również do tego zachęcam.

Ciasto z rabarbarem na maślance

Sezon na rabarbar już w pełni, więc czas najwyższy na ciasto z rabarbarem. Dodatek dużej ilości owoców sprawia, że ciasto jest delikatnie, wilgotne i bardzo aromatyczne.

Babka majonezowa

Już jakiś czas temu zaintrygował mnie przepis na babkę majonezową, ale przez dość długą chwilę nie mogłam się zmobilizować do jej upieczenia. Okazuje się, że ani trochę nie czuć, że tłuszcz został zastąpiony majonezem! Jeśli nie powiecie swoim gościom, że Wasz wypiek zawiera majonez to nie domyślą się tego. Jednak jest to bardzo dobry sposób […]

Ptasie mleczko à la kopiec kreta

Dzisiejszy lekki jak chmurka deser nie wygląda raczej jak ciasto, a przypomina swoim kształtem kopiec kreta. Ptasie mleczko à la kopiec kreta nie wymaga dużego nakładu pracy, a jedynie cierpliwości podczas chłodzenia. To taki idealny deser na nadchodzące ciepłe dni. Owoce można oczywiście dowolnie modyfikować. Niech poniesie Was fantazja!