Ciasto dyniowe z jabłkami i kokosem

Chrupiący kokos, soczyste jabłka i rozpływające się w ustach puree dyniowe – w taki właśnie sposób można opisać to ciasto. Każdy smakosz czekolady z pewnością doceni również spore kawałki gorzkiej czekolady skryte w jego złocistym wnętrzu. Kawałki czekolady tworzą doskonały kontrast do kwaskowych jabłek i chrupiących migdałów lub orzechów.

Tarta z jabłkami na kruchym cieście /z jabłkami/

Tarta z jabłkami na kruchym cieście to wspaniałe dopełnienie popołudniowej kawy czy herbaty. Przepyszne ciastko o uroczym wyglądzie na pewno spodoba się każdemu. Lekko kwaśnawe jabłka są bardzo dobrym połączeniem z słodszym ciastem. Posypane cukrem pudrem to już po prostu niebo w gębie! Idealny pomysł aby wykorzystać zalegające jabłka, których mamy sporo o tej porze roku. Zachęcam […]

Ciasto marchewkowo – dyniowe

Ciasto marchewkowo-dyniowe to taki bliski krewniak ciasta marchewkowego, które piekłam już jakiś czas temu. Jest dość wilgotne, syte i również pokryte glazurą z białego serka kremowego. Taki krem na bazie serka kanapkowego jest doskonałą alternatywą dla stosunkowo ciężkiego i kalorycznego kremu, którego głównym składnikiem jest masło. Ciasto marchewkowo-dyniowe o pięknym, intensywnym pomarańczowym kolorze doskonale komponuje się z pistacjami. I nie chodzi mi tylko […]

Ciastka na Halloween – szczęki wampira

Ostatnia już w tym roku propozycja na Halloween – szczęki wampira. Co prawda to taki przepis last minute, jednak wciąż może się okazać dla kogoś inspiracją. Bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie efektowne i dość przerażające – dokładnie takie jakie powinny być ciasteczka na Halloween.

Halloweenowe ciastka pająki

Co prawda w Polsce Halloween nie jest tak popularne jak na przykład w Stanach Zjednoczonych jednak mam wrażenie, że z roku na rok zyskuje swoich fanów. A nawet jeżeli nie pałacie sympatią do tego święta pełnego strachów to wydaje mi się, że ciasteczka pająki mogą się przydać również na inną okazję. Tym bardziej, że tak […]

Ciasteczka dyniowe z karmelowym lukrem

Ciasteczka dyniowe – lekko pomarańczowe, pełne cynamonowego aromatu, wprost idealne na jesienne już wieczory. Niewielkim urozmaiceniem jest również karmelowy smak lukru. Zapewniam Was, że warto spróbować. Są również dość pożywne, więc spokojnie mogą stanowić niewielką przekąskę na podwieczorek.

Cynamonowe rulony

Jak cudownie byłoby zjeść z samego rana świeże i cieplutkie bułeczki, czyż nie? Z dzisiejszym przepisem staje się to dziecinnie proste i nie zajmuje całego poranka. A co najważniejsze, można obudzić domowników aromatyczną niespodzianką z samego rana wprawiając ich tym samym w doskonały nastrój.

Ciasto dyniowo – sernikowe

Tej zaczęłam swoje eksperymenty z dynią, dlatego też postanowiłam również upiec swoje pierwsze ciasto zawierające ten składnik. Padło na połączenie dyni i sera – paskowe ciasto dyniowo-serowe. Delikatne, kremowe, wilgotne, pachnące cynamonem, ale i wymagające dość sporo czasu i cierpliwości. Jednak z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że dyniowe eksperymenty się udały i warto było trochę poczekać, ponieważ ciasto zachwyca nie tylko smakiem, ale również zebrowym wyglądem.

Ciasteczka owsiane

Pożywne i chrupiące ciastka owsiane. Idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie. A do tego bardzo szybkie w wykonaniu.