Sernik jagodowy na zimno

Przepis na sernik jagodowy na zimno przyda się chyba każdemu podczas ogarniających nas upałów. Nie zapomnijcie przechowywać go w lodówce – zapobiegnie to utracie kształtu ciasta a jednocześnie jego spożycie przyniesie odrobinę ochłody. Dzięki temu, że do jego przygotowania używa się dość sporej ilości jogurtu greckiego, sernik jest bardzo lekki i delikatny. Nie trzeba się […]

Lody czereśniowe

W moim zamrażalniku zadomowiły się ostatnio domowe lody – takie prawdziwe z mleka, śmietanki i owoców. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na lody czereśniowe. Wcale nie zraża mnie fakt, że nie posiadam specjalnej maszyny do wytwarzania lodów. Odrobina cierpliwości i mikser ręczny w zupełności wystarczą by móc cieszyć się smakowitymi lodami pozbawionymi konserwantów […]

Ciasto z truskawkami, kremem serowym i bezą

Ciasto z truskawkami, kremem serowym i bezą to wprost poezja smaku! Cała masa wspaniałych, dojrzałych w słońcu truskawek na orzeźwiającym kremie cytrynowym, zatopiona w lekkim jak chmurka kremie serowo-jogurtowo-śmietanowym to najlepszy opis tego ciasta. Kleksy z bezy włoskiej niezaprzeczalnie dodają mu uroku.

Drożdżowe wieńce z dżemem

Ostatnio na moim stole zagościły drożdżowe wieńce z dżemem, które znikały wręcz w okamgnieniu. Jeżeli chcielibyście upiec coś pysznego swoim bliskim, a brak Wam pomysłu to może przekona Was moja propozycja. Do wypełnienia wieńców użyłam dżemu malinowego, ale wybór smaku to kwestia jedynie gustu. Jedyne co mogę poradzić to dżem bez dużych kawałków owoców – zdecydowanie […]

Murzynek

Murzynek to takie ciasto, które jest chyba lubiane przez wszystkich. Jego dodatkowym atutem jest szybkie wykonanie, do którego potrzeba jedynie jednej miski, łyżki, formy i piekarnika. Wierzcie mi, to ciasto zawsze się uda! Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą, jednak według mnie bez żadnych dodatków jest również rewelacyjne!

Odwrócone ciasto z bananami

Piekliście kiedyś odwrócone ciasto z owocami? Ja właśnie niedawno zdecydowałam się na upieczenie odwróconego ciasta z bananami i był to strzał w dziesiątkę! Nie dość, że ciasto wypełnia mieszkanie cudownym zapachem podczas pieczenia, to jeszcze doskonale smakuje i ciekawie wygląda. Dodatkowo, dzięki wysmarowaniu formy masłem i posypaniu jej cukrem przed pieczeniem, otrzymujemy karmel, który idealnie […]

Tarta pomarańczowa

Słoneczna tarta pomarańczowa, ozdobiona całą masą niewielkich kwiatuszków, listków i motyli to wybór wprost idealny na początek wiosny. Jestem pewna, że rodzina, czy znajomi docenią zarówno uroczy wygląd ciasta, jak i jego niesamowity smak. Prawdę mówiąc, taka właśnie tarta doskonale nadawałaby się również na Wielkanocnego mazurka.

Maślane ciasteczka wyciskane ze szprycy

Idealnie kruche i delikatne maślane ciasteczka o cudownym migdałowym aromacie są łatwiejsze w przygotowaniu niż przypuszczacie. Co również niezwykle istotne, ich przygotowanie, od początku do samego końca, nie zajmie więcej niż godzinkę. W związku z tym, że ciastka są wyciskane przez szprycę, możecie im nadać dowolny kształt – ogranicza Was tylko wyobraźnia.

Chlebek bananowy z serem

Okres świąteczno-noworoczny definitywnie dobiegł już końca. Czas więc upiec ciasto, które pozbawione jest tony kremu maślanego, a mimo tego jest niezwykle smaczne i nie jest przesłodzone. U mnie w piekarniku znalazł się chlebek bananowy z dodatkiem sera białego (banana bread). Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i szybkie, a co dla niektórych bardzo ważne, nie wymaga użycia miksera – wystarczy miska […]

Pierniki o pomarańczowym aromacie

Grudzień zbliża się wielkimi krokami, a jak grudzień to i przygotowania do świąt. Nie wiem jak Wam, ale mi święta Bożego Narodzenia kojarzą się między innymi z zapachem mandarynek i pomarańczy. Dlatego właśnie postawiłam upiec bardzo aromatyczne pierniki o pomarańczowym smaku i aromacie. Pierniki z tego właśnie przepisu są idealne do upieczenia na ostatnią chwilę, ponieważ nie muszą […]