Ciasto dyniowe z jabłkami i kokosem

Chrupiący kokos, soczyste jabłka i rozpływające się w ustach puree dyniowe – w taki właśnie sposób można opisać to ciasto. Każdy smakosz czekolady z pewnością doceni również spore kawałki gorzkiej czekolady skryte w jego złocistym wnętrzu. Kawałki czekolady tworzą doskonały kontrast do kwaskowych jabłek i chrupiących migdałów lub orzechów.

Kruche ciasto ze śliwkami, ananasem i żurawiną

Jesień w pełni, a więc jest to odpowiedni czas na jesienne ciasto. Dziś do kawy proponuję Ci kruche ciasto ze śliwkami, ananasem i żurawiną. Dodatkowym bonusem jest wskazówka jak okiełznać sok, który wywarza się podczas pieczenia owoców. Dzięki odkrytej przeze mnie metodzie już nigdy nie będziesz mieć problemów z podmoczonym i rozpadającym się ciastem. Każdy kawałek będzie cieszył zarówno […]

Ciasto z brzoskwiniami, bitą śmietaną i prażonym kokosem

Jestem przekonana, że nikogo nie trzeba namawiać do tego aby skusił się na kawałek aromatycznego ciasta z brzoskwiniami i bitą śmietaną, posypanego prażonymi migdałami i kokosem. Połączenie kremowej bitej śmietany i chrupiącego kokosu idealnie współgra z brzoskwiniami, które zostały ubogacone nutą limonki.

Kruche tartaletki z kremem truskawkowym i bezą

Kruche tartaletki i babeczki z kremem truskawkowym i bezą, imitujące małe różyczki uwiodą Was nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Jestem przekonana, że połączenie słodyczy bezy z nutą owocową kremu zawładnie Waszymi kubkami smakowymi. Dodatkowo, dzięki karmelizacji śnieżnobiałej bezy ma się wrażenie, że płatki różyczek właśnie się otwierają.

Drożdżowe rulony z truskawkami

Po raz kolejny proponuję Wam przygotowanie drożdżówki, która wzrasta przez noc w lodówce i jest idealnym pomysłem na śniadanie. Poprzednim razem nadzienie było cynamonowe, a teraz, korzystając z sezonu, ciasto drożdżowe zostało wypełnione po brzegi truskawkami.

Ciastka z białą czekoladą i żurawiną

Bardzo proste i mięciutkie ciasteczka, mocno pachnące czekoladą. Białą czekoladę można oczywiście zastąpić mleczną lub gorzką. Innym pomysłem jest również użycie candy melts – kolorowej czekolady w małych pastylkach. Do wyboru do koloru.

Tarta z jabłkowymi różami

Prawdziwa gratka dla miłośników orzechów, budyniu i jabłek. Nie mogę powiedzieć, że tarta jest szybka w przygotowaniu, ponieważ wymaga trochę pracy, ale efekt końcowy jest zdecydowanie warty zachodu!