Muffiny z truskawkami na maślance

Muffiny z truskawkami na maślance, na które przepis znajdziecie poniżej, są według mnie jeszcze wspanialsze niż muffiny jogurtowe z truskawkami, które zdobywają Wasze serca od pierwszych chwil gdy pojawiły się na blogu. Oba przepisy są bardzo proste i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom truskawek. Korzystajmy w pełni z tych sezonowych owoców póki jeszcze można […]

Koktajl truskawkowy

Dziś będzie bardzo szybko i na temat, a tematem będą truskawki – ściślej mówiąc koktajl truskawkowy. W końcu kiedy korzystać z dobrodziejstw tych wspaniałych owoców jak nie teraz, gdy można je dostać na każdym kroku i kuszą swoim wspaniałym smakiem i aromatem? Bardzo często przygotowuję taki koktajl jako poobiedni deser. Ciebie również do tego zachęcam.

Ciasto z rabarbarem na maślance

Sezon na rabarbar już w pełni, więc czas najwyższy na ciasto z rabarbarem. Dodatek dużej ilości owoców sprawia, że ciasto jest delikatnie, wilgotne i bardzo aromatyczne.

Ciasto z brzoskwiniami, bitą śmietaną i prażonym kokosem

Jestem przekonana, że nikogo nie trzeba namawiać do tego aby skusił się na kawałek aromatycznego ciasta z brzoskwiniami i bitą śmietaną, posypanego prażonymi migdałami i kokosem. Połączenie kremowej bitej śmietany i chrupiącego kokosu idealnie współgra z brzoskwiniami, które zostały ubogacone nutą limonki.

Proste ciasto na maślance z brzoskwiniami

Niezwykle szybkie i proste ucierane ciasto z brzoskwiniami i maślanką uda się z pewnością każdemu! Brzoskwinie, czy nektarynki można z powodzeniem zastąpić innymi owocami, na przykład pojawiającymi się sezonowo śliwkami. Ciasto znakomicie nadaje się jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Odwrócone ciasto z bananami

Piekliście kiedyś odwrócone ciasto z owocami? Ja właśnie niedawno zdecydowałam się na upieczenie odwróconego ciasta z bananami i był to strzał w dziesiątkę! Nie dość, że ciasto wypełnia mieszkanie cudownym zapachem podczas pieczenia, to jeszcze doskonale smakuje i ciekawie wygląda. Dodatkowo, dzięki wysmarowaniu formy masłem i posypaniu jej cukrem przed pieczeniem, otrzymujemy karmel, który idealnie […]

Ciasto marchewkowo – dyniowe

Ciasto marchewkowo-dyniowe to taki bliski krewniak ciasta marchewkowego, które piekłam już jakiś czas temu. Jest dość wilgotne, syte i również pokryte glazurą z białego serka kremowego. Taki krem na bazie serka kanapkowego jest doskonałą alternatywą dla stosunkowo ciężkiego i kalorycznego kremu, którego głównym składnikiem jest masło. Ciasto marchewkowo-dyniowe o pięknym, intensywnym pomarańczowym kolorze doskonale komponuje się z pistacjami. I nie chodzi mi tylko […]

Muffiny pełne energii

Sycące i pożywne muffiny. A wszystko to dzięki dużej ilości płatków owsianych. Można by powiedzieć, że to takie sklejone musli, wprost idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. A co najważniejsze z punktu widzenia zdrowia, dzięki dodatkowi miodu i rodzynek, cukier został ograniczony do minimum. Co również istotne, przepis można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione bakalie.

Bananowe whoopie pies

Dziś kolejna odsłona przysmaku rodem zza oceanu – bananowe whoopie pies. To mięciutkie ciastka z ciasta ucieranego, przełożone delikatnym kremem. Zdecydowanie zachęcają bananowo-cynamonowym aromatem.

Babka cytrynowa z lukrem

Orzeźwiająca, mocno cytrynowa babka, którą zdecydowanie polecam na zbliżające się święta. Jej wykonanie zajmie tylko kilka chwil, a później można się cieszyć niebem w gębie.