Lody czereśniowe

W moim zamrażalniku zadomowiły się ostatnio domowe lody – takie prawdziwe z mleka, śmietanki i owoców. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na lody czereśniowe. Wcale nie zraża mnie fakt, że nie posiadam specjalnej maszyny do wytwarzania lodów. Odrobina cierpliwości i mikser ręczny w zupełności wystarczą by móc cieszyć się smakowitymi lodami pozbawionymi konserwantów […]

Ciasto drożdżowe z agrestem i bezą

Puszyste ciasto drożdżowe idealnie komponuje się z kwaskowatym agrestem i wyraźnie słodszą bezą, tworząc taką trochę bardziej wykwintną wersję poczciwej drożdżówki. Muszę jednak zaznaczyć, że beza nie jest dominująca więc nie rezygnuj z niej nawet jeżeli nie jesteś jej fanem. Mnie osobiście najbardziej urzekł efekt jaki utworzyła krateczka z bezy na samym wierzchu ciasta.

Ciasto z truskawkami, kremem serowym i bezą

Ciasto z truskawkami, kremem serowym i bezą to wprost poezja smaku! Cała masa wspaniałych, dojrzałych w słońcu truskawek na orzeźwiającym kremie cytrynowym, zatopiona w lekkim jak chmurka kremie serowo-jogurtowo-śmietanowym to najlepszy opis tego ciasta. Kleksy z bezy włoskiej niezaprzeczalnie dodają mu uroku.

Drożdżowe wieńce z dżemem

Ostatnio na moim stole zagościły drożdżowe wieńce z dżemem, które znikały wręcz w okamgnieniu. Jeżeli chcielibyście upiec coś pysznego swoim bliskim, a brak Wam pomysłu to może przekona Was moja propozycja. Do wypełnienia wieńców użyłam dżemu malinowego, ale wybór smaku to kwestia jedynie gustu. Jedyne co mogę poradzić to dżem bez dużych kawałków owoców – zdecydowanie […]

Murzynek

Murzynek to takie ciasto, które jest chyba lubiane przez wszystkich. Jego dodatkowym atutem jest szybkie wykonanie, do którego potrzeba jedynie jednej miski, łyżki, formy i piekarnika. Wierzcie mi, to ciasto zawsze się uda! Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą, jednak według mnie bez żadnych dodatków jest również rewelacyjne!

Torcik z rabarbarową przeplatanką

Ten efektowny torcik z rabarbarową przeplatanką z pewnością nie należy do ciast, które są szybkie w przygotowaniu. Czy warto poświęcić dość długą chwilę na jego przygotowanie? Zdecydowanie TAK! Torcik jest nie tylko pokryty, ale i wypełniony rabarbarem. Ponadto w jego wnętrzu można również znaleźć warstwę budyniową i śmietanowo-serową. Całość nie tylko wygląda, ale i smakuje obłędnie! Musicie koniecznie […]

Babka drożdżowa z makiem o smaku cytryny

Babka drożdżowa z makiem, którą przedstawiam Wam dzisiaj jest aż potrójnie cytrynowa. Nie dość, że do ciasta dodałam skórkę z cytryny i przygotowałam cytrynowy lukier do jego polania, to jeszcze nasączyłam babkę syropem cytrynowym. Dzięki temu ciasto dłużej zachowuje swoją świeżość i smakuje wspaniale na drugi, a nawet trzeci dzień po upieczeniu.

Imprezowy wieniec z brioszki

Wieniec z brioszki to idealna przekąska na każdą imprezę – zarówno małą jak i taką trochę większą. Zapewniam Was, że warto upiec takie cudo na kolejne spotkanie z rodziną lub znajomymi. Nie tylko Wasi goście, ale również Wy zostaniecie do reszty pochłonięci chrupiącą i kruchą skórką oraz miękkim i aromatycznym wypełnieniem wieńca. Ja wprost nie mogłam się oderwać.

Pączki – przepis uniwersalny

Mam wrażenie, że pączki lubi każdy, bez względu na wiek i płeć. Szczególnie chętnie sięgamy po nie w Tłusty Czwartek, który już za pasem. Gorzej wypada natomiast zapał do własnoręcznego ich wykonania. Bo to sporo roboty, bo dużo brudzenia, bo za dużo ich wyjdzie i się nie zje świeżych… Takie tam… wymówki! A ja właśnie chciałabym Was zachęcić do […]

Ptysie z kremem budyniowym

Pięknie wyrośnięte i puchate ptysie wypełnione kremem budyniowym to małe co nieco, które znika ze stołu w oka mgnieniu. Może więc warto od razu podwoić proporcję. Krem budyniowy, którym wypełniłam ptysie doskonale zachowuje swój kształt, nie jest zbyt tłusty, ani przesłodzony. Aż sama się sobie dziwię, że do tej pory nie trafił jeszcze na bloga.