Ciasto drożdżowe z agrestem i bezą

Puszyste ciasto drożdżowe idealnie komponuje się z kwaskowatym agrestem i wyraźnie słodszą bezą, tworząc taką trochę bardziej wykwintną wersję poczciwej drożdżówki. Muszę jednak zaznaczyć, że beza nie jest dominująca więc nie rezygnuj z niej nawet jeżeli nie jesteś jej fanem. Mnie osobiście najbardziej urzekł efekt jaki utworzyła krateczka z bezy na samym wierzchu ciasta.

Murzynek

Murzynek to takie ciasto, które jest chyba lubiane przez wszystkich. Jego dodatkowym atutem jest szybkie wykonanie, do którego potrzeba jedynie jednej miski, łyżki, formy i piekarnika. Wierzcie mi, to ciasto zawsze się uda! Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą, jednak według mnie bez żadnych dodatków jest również rewelacyjne!

Ciasto z bananami, wiśniami i bitą śmietaną

Po skosztowaniu tego ciasta doszłam do wniosku, że banany i bita śmietana to połączenie idealne! Słodycz dojrzałych bananów wspaniale współgra z lekko kwaskowymi wiśniami. Całość połączona warstwą galaretki i dokładnie przykryta chmurką bitej śmietany sprawia, że ciasto wprost rozpływa się w ustach. Ponadto, prażone migdały doskonale dopełniają całości i stanowią piękną dekorację.

Chlebek bananowy z serem

Okres świąteczno-noworoczny definitywnie dobiegł już końca. Czas więc upiec ciasto, które pozbawione jest tony kremu maślanego, a mimo tego jest niezwykle smaczne i nie jest przesłodzone. U mnie w piekarniku znalazł się chlebek bananowy z dodatkiem sera białego (banana bread). Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i szybkie, a co dla niektórych bardzo ważne, nie wymaga użycia miksera – wystarczy miska […]

Ciasto marchewkowo – dyniowe

Ciasto marchewkowo-dyniowe to taki bliski krewniak ciasta marchewkowego, które piekłam już jakiś czas temu. Jest dość wilgotne, syte i również pokryte glazurą z białego serka kremowego. Taki krem na bazie serka kanapkowego jest doskonałą alternatywą dla stosunkowo ciężkiego i kalorycznego kremu, którego głównym składnikiem jest masło. Ciasto marchewkowo-dyniowe o pięknym, intensywnym pomarańczowym kolorze doskonale komponuje się z pistacjami. I nie chodzi mi tylko […]

Ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami

Ciasto, do którego przygotowania potrzeba jedynie miski, łyżki i formy do pieczenia – zero ubijania, ucierania, żadnych skomplikowanych czynności. Nie jestem zupełnie pewna, ale wydaje mi się, że to właśnie ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami było moim pierwszym wypiekiem. Duża ilość owoców sprawia, że ciasto jest niezwykle wilgotne, a przy tym dość sycące. Mnie kojarzy się […]

Ciasteczka dyniowe z karmelowym lukrem

Ciasteczka dyniowe – lekko pomarańczowe, pełne cynamonowego aromatu, wprost idealne na jesienne już wieczory. Niewielkim urozmaiceniem jest również karmelowy smak lukru. Zapewniam Was, że warto spróbować. Są również dość pożywne, więc spokojnie mogą stanowić niewielką przekąskę na podwieczorek.

Muffiny cytrynowe z kremem maślanym

Bardzo eleganckie i niezwykle proste w wykonaniu muffiny cytrynowe z dekoracją z kremu maślanego, który został przygotowany na bazie bezy szwajcarskiej. Słodycz kremu doskonale komponuje się z kwaskowatym smakiem babeczek, a dodatkowo każda muffinka skrywa w sobie niespodziankę dla łasucha. Poniższe muffiny to swego rodzaju synteza dwóch przepisów, którymi podzieliłam się z Wami już jakiś czas temu. […]

Muffiny jogurtowe z truskawkami

Taaaak, będzie jeszcze wiele przepisów z truskawkami w tym miesiącu. A to dlatego, że można je spotkać na każdym kroku i obecnie są najsmaczniejsze. A więc do dzieła! Aby wyczarować te muffiny z truskawkami potrzebne są truskawki i jogurt naturalny (resztę składników prawdopodobnie każdy ma w domu) i można już mieszać ciasto na te wspaniałe, […]

Ciasto dyniowo – sernikowe

Tej zaczęłam swoje eksperymenty z dynią, dlatego też postanowiłam również upiec swoje pierwsze ciasto zawierające ten składnik. Padło na połączenie dyni i sera – paskowe ciasto dyniowo-serowe. Delikatne, kremowe, wilgotne, pachnące cynamonem, ale i wymagające dość sporo czasu i cierpliwości. Jednak z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że dyniowe eksperymenty się udały i warto było trochę poczekać, ponieważ ciasto zachwyca nie tylko smakiem, ale również zebrowym wyglądem.