Ciasto z brzoskwiniami, bitą śmietaną i prażonym kokosem

Jestem przekonana, że nikogo nie trzeba namawiać do tego aby skusił się na kawałek aromatycznego ciasta z brzoskwiniami i bitą śmietaną, posypanego prażonymi migdałami i kokosem. Połączenie kremowej bitej śmietany i chrupiącego kokosu idealnie współgra z brzoskwiniami, które zostały ubogacone nutą limonki.

Ciasto z bananami, wiśniami i bitą śmietaną

Po skosztowaniu tego ciasta doszłam do wniosku, że banany i bita śmietana to połączenie idealne! Słodycz dojrzałych bananów wspaniale współgra z lekko kwaskowymi wiśniami. Całość połączona warstwą galaretki i dokładnie przykryta chmurką bitej śmietany sprawia, że ciasto wprost rozpływa się w ustach. Ponadto, prażone migdały doskonale dopełniają całości i stanowią piękną dekorację.

Ciastka na Halloween – szczęki wampira

Ostatnia już w tym roku propozycja na Halloween – szczęki wampira. Co prawda to taki przepis last minute, jednak wciąż może się okazać dla kogoś inspiracją. Bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie efektowne i dość przerażające – dokładnie takie jakie powinny być ciasteczka na Halloween.

Pożywne batoniki musli

Gdy nachodzi nas mały głód, fajnie by było mieć pod ręką coś pożywnego. A jeszcze fajniej by było jeżeli to coś byłoby dodatkowo w miarę zdrowe. Tak, celowo nie napisałam, że to coś jest wybitnie zdrowe, bo jednak zawiera trochę cukru. Tak, czy inaczej, uważam, że domowej roboty batoniki musli są przekąską, którą warto mieć w […]