Sernik dyniowy z mlekiem kokosowym bez pieczenia

Sernik dyniowy to taki lekki jak chmurka deser, który można przygotować bez pieczenia. Ciasteczkowy spód, żółta warstwa dyniowo serowa i lekka warstwa przygotowana z mleka kokosowego to wprost raj dla podniebienia. Odcienie brązu i żółci przywołują na myśl wspomnienia pięknych jesiennych dni. Złotych koron drzew, skąpanych w ciepłym słońcu i błękitnego nieba z kilkoma pięknymi, białymi obłoczkami. Obecnie drzewa pozbyły […]

Ciasto marchewkowo – dyniowe

Ciasto marchewkowo-dyniowe to taki bliski krewniak ciasta marchewkowego, które piekłam już jakiś czas temu. Jest dość wilgotne, syte i również pokryte glazurą z białego serka kremowego. Taki krem na bazie serka kanapkowego jest doskonałą alternatywą dla stosunkowo ciężkiego i kalorycznego kremu, którego głównym składnikiem jest masło. Ciasto marchewkowo-dyniowe o pięknym, intensywnym pomarańczowym kolorze doskonale komponuje się z pistacjami. I nie chodzi mi tylko […]

Ciastka mumie na Halloween

Kolejny pomysł na użycie lukrowych oczu, które mogą wyrażać całą masę emocji. Poprzez zdziwienie, przerażenie aż po dezorientację. A to wszystko zależy tylko wyłącznie od inwencji osoby, która przygotowuje ciasteczka. Według mnie takie rozbiegane, roztargnione oczy mają w sobie to coś. W związku z tym, że już wkrótce Halloween, mam dla Was kolejną propozycję. Po wczorajszych pająkach dziś możecie przeczytać i […]

Ciasto dyniowo – sernikowe

Tej zaczęłam swoje eksperymenty z dynią, dlatego też postanowiłam również upiec swoje pierwsze ciasto zawierające ten składnik. Padło na połączenie dyni i sera – paskowe ciasto dyniowo-serowe. Delikatne, kremowe, wilgotne, pachnące cynamonem, ale i wymagające dość sporo czasu i cierpliwości. Jednak z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że dyniowe eksperymenty się udały i warto było trochę poczekać, ponieważ ciasto zachwyca nie tylko smakiem, ale również zebrowym wyglądem.