Sernik jagodowy na zimno

Przepis na sernik jagodowy na zimno przyda się chyba każdemu podczas ogarniających nas upałów. Nie zapomnijcie przechowywać go w lodówce – zapobiegnie to utracie kształtu ciasta a jednocześnie jego spożycie przyniesie odrobinę ochłody. Dzięki temu, że do jego przygotowania używa się dość sporej ilości jogurtu greckiego, sernik jest bardzo lekki i delikatny. Nie trzeba się […]

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach to idealny deser gdy mam ochotę na coś słodkiego, a niekoniecznie chcę spędzić w kuchni cały dzień. Jest to również świetne rozwiązanie na niezapowiedzianą wizytę znajomych lub rodziny. Dodatkowym atutem tego deseru jest to, że nie trzeba się już martwić o jego porcjowanie. W przypadku tiramisu przygotowanego w większym naczyniu zawsze istnieje […]

Lody czereśniowe

W moim zamrażalniku zadomowiły się ostatnio domowe lody – takie prawdziwe z mleka, śmietanki i owoców. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na lody czereśniowe. Wcale nie zraża mnie fakt, że nie posiadam specjalnej maszyny do wytwarzania lodów. Odrobina cierpliwości i mikser ręczny w zupełności wystarczą by móc cieszyć się smakowitymi lodami pozbawionymi konserwantów […]

Ciasto z truskawkami, kremem serowym i bezą

Ciasto z truskawkami, kremem serowym i bezą to wprost poezja smaku! Cała masa wspaniałych, dojrzałych w słońcu truskawek na orzeźwiającym kremie cytrynowym, zatopiona w lekkim jak chmurka kremie serowo-jogurtowo-śmietanowym to najlepszy opis tego ciasta. Kleksy z bezy włoskiej niezaprzeczalnie dodają mu uroku.

Ptasie mleczko à la kopiec kreta

Dzisiejszy lekki jak chmurka deser nie wygląda raczej jak ciasto, a przypomina swoim kształtem kopiec kreta. Ptasie mleczko à la kopiec kreta nie wymaga dużego nakładu pracy, a jedynie cierpliwości podczas chłodzenia. To taki idealny deser na nadchodzące ciepłe dni. Owoce można oczywiście dowolnie modyfikować. Niech poniesie Was fantazja!

Wuzetka

Pyszny biszkopt kakaowy przełożony bitą śmietaną, polany czekoladą i zwieńczony jeszcze kleksem ze śmietany to nic innego jak klasyczna wuzetka. Bardzo dobrze zachowuje swój kształt i daje się pokroić w idealne prostokąty, co doskonale widać na poniższych zdjęciach. Zdecydowanie polecam na nadchodzące Święta Wielkanocne.

Ciasto z brzoskwiniami, bitą śmietaną i prażonym kokosem

Jestem przekonana, że nikogo nie trzeba namawiać do tego aby skusił się na kawałek aromatycznego ciasta z brzoskwiniami i bitą śmietaną, posypanego prażonymi migdałami i kokosem. Połączenie kremowej bitej śmietany i chrupiącego kokosu idealnie współgra z brzoskwiniami, które zostały ubogacone nutą limonki.

Torcik z rabarbarową przeplatanką

Ten efektowny torcik z rabarbarową przeplatanką z pewnością nie należy do ciast, które są szybkie w przygotowaniu. Czy warto poświęcić dość długą chwilę na jego przygotowanie? Zdecydowanie TAK! Torcik jest nie tylko pokryty, ale i wypełniony rabarbarem. Ponadto w jego wnętrzu można również znaleźć warstwę budyniową i śmietanowo-serową. Całość nie tylko wygląda, ale i smakuje obłędnie! Musicie koniecznie […]

Ciasto z bananami, wiśniami i bitą śmietaną

Po skosztowaniu tego ciasta doszłam do wniosku, że banany i bita śmietana to połączenie idealne! Słodycz dojrzałych bananów wspaniale współgra z lekko kwaskowymi wiśniami. Całość połączona warstwą galaretki i dokładnie przykryta chmurką bitej śmietany sprawia, że ciasto wprost rozpływa się w ustach. Ponadto, prażone migdały doskonale dopełniają całości i stanowią piękną dekorację.

Tarta z jabłkami na kruchym cieście /z jabłkami/

Tarta z jabłkami na kruchym cieście to wspaniałe dopełnienie popołudniowej kawy czy herbaty. Przepyszne ciastko o uroczym wyglądzie na pewno spodoba się każdemu. Lekko kwaśnawe jabłka są bardzo dobrym połączeniem z słodszym ciastem. Posypane cukrem pudrem to już po prostu niebo w gębie! Idealny pomysł aby wykorzystać zalegające jabłka, których mamy sporo o tej porze roku. Zachęcam […]