Murzynek

Murzynek to takie ciasto, które jest chyba lubiane przez wszystkich. Jego dodatkowym atutem jest szybkie wykonanie, do którego potrzeba jedynie jednej miski, łyżki, formy i piekarnika. Wierzcie mi, to ciasto zawsze się uda! Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą, jednak według mnie bez żadnych dodatków jest również rewelacyjne!

Chlebek bananowy z serem

Okres świąteczno-noworoczny definitywnie dobiegł już końca. Czas więc upiec ciasto, które pozbawione jest tony kremu maślanego, a mimo tego jest niezwykle smaczne i nie jest przesłodzone. U mnie w piekarniku znalazł się chlebek bananowy z dodatkiem sera białego (banana bread). Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i szybkie, a co dla niektórych bardzo ważne, nie wymaga użycia miksera – wystarczy miska […]

Pierniki o pomarańczowym aromacie

Grudzień zbliża się wielkimi krokami, a jak grudzień to i przygotowania do świąt. Nie wiem jak Wam, ale mi święta Bożego Narodzenia kojarzą się między innymi z zapachem mandarynek i pomarańczy. Dlatego właśnie postawiłam upiec bardzo aromatyczne pierniki o pomarańczowym smaku i aromacie. Pierniki z tego właśnie przepisu są idealne do upieczenia na ostatnią chwilę, ponieważ nie muszą […]

Ciasto marchewkowo – dyniowe

Ciasto marchewkowo-dyniowe to taki bliski krewniak ciasta marchewkowego, które piekłam już jakiś czas temu. Jest dość wilgotne, syte i również pokryte glazurą z białego serka kremowego. Taki krem na bazie serka kanapkowego jest doskonałą alternatywą dla stosunkowo ciężkiego i kalorycznego kremu, którego głównym składnikiem jest masło. Ciasto marchewkowo-dyniowe o pięknym, intensywnym pomarańczowym kolorze doskonale komponuje się z pistacjami. I nie chodzi mi tylko […]

Ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami

Ciasto, do którego przygotowania potrzeba jedynie miski, łyżki i formy do pieczenia – zero ubijania, ucierania, żadnych skomplikowanych czynności. Nie jestem zupełnie pewna, ale wydaje mi się, że to właśnie ciasto z jabłkami, gruszkami i orzechami było moim pierwszym wypiekiem. Duża ilość owoców sprawia, że ciasto jest niezwykle wilgotne, a przy tym dość sycące. Mnie kojarzy się […]

Pierniczki (przepis 2)

Dzisiejszy przepis na pierniczki nie różni się składem od poprzedniego. Inne są jedynie proporcje składników. Dzięki temu ciasteczka bardziej rosną i są dużo bardziej miękkie. To przepis idealny dla osób, które nie zdążą zrobić tych korzennych wypieków na kilka tygodni przed świętami. Może się również przydać tym, którzy zorientują się, że w domu grasują krasnoludki, […]

Pierniczki świąteczne (przepis 1)

Święta Bożego Narodzenia nadchodzą wielkimi krokami. A jak Boże Narodzenie to i świąteczne pierniki. Chyba już najwyższy czas aby upiec te aromatyczne cuda. W końcu muszą odleżakować swoje. Ale uwaga! Trzeba je dobrze schować przed domownikami żeby nie zniknęły jeszcze twarde… W przypadku niewyjaśnionego zniknięcia pierników ze skrzętnie strzeżonej skrytki odsyłam do przepisu numer 2 […]