Babka drożdżowa z makiem o smaku cytryny

Babka drożdżowa z makiem, którą przedstawiam Wam dzisiaj jest aż potrójnie cytrynowa. Nie dość, że do ciasta dodałam skórkę z cytryny i przygotowałam cytrynowy lukier do jego polania, to jeszcze nasączyłam babkę syropem cytrynowym. Dzięki temu ciasto dłużej zachowuje swoją świeżość i smakuje wspaniale na drugi, a nawet trzeci dzień po upieczeniu.

Pączki – przepis uniwersalny

Mam wrażenie, że pączki lubi każdy, bez względu na wiek i płeć. Szczególnie chętnie sięgamy po nie w Tłusty Czwartek, który już za pasem. Gorzej wypada natomiast zapał do własnoręcznego ich wykonania. Bo to sporo roboty, bo dużo brudzenia, bo za dużo ich wyjdzie i się nie zje świeżych… Takie tam… wymówki! A ja właśnie chciałabym Was zachęcić do […]

Ciastka na Halloween – szczęki wampira

Ostatnia już w tym roku propozycja na Halloween – szczęki wampira. Co prawda to taki przepis last minute, jednak wciąż może się okazać dla kogoś inspiracją. Bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie efektowne i dość przerażające – dokładnie takie jakie powinny być ciasteczka na Halloween.

Ciastka mumie na Halloween

Kolejny pomysł na użycie lukrowych oczu, które mogą wyrażać całą masę emocji. Poprzez zdziwienie, przerażenie aż po dezorientację. A to wszystko zależy tylko wyłącznie od inwencji osoby, która przygotowuje ciasteczka. Według mnie takie rozbiegane, roztargnione oczy mają w sobie to coś. W związku z tym, że już wkrótce Halloween, mam dla Was kolejną propozycję. Po wczorajszych pająkach dziś możecie przeczytać i […]

Halloweenowe ciastka pająki

Co prawda w Polsce Halloween nie jest tak popularne jak na przykład w Stanach Zjednoczonych jednak mam wrażenie, że z roku na rok zyskuje swoich fanów. A nawet jeżeli nie pałacie sympatią do tego święta pełnego strachów to wydaje mi się, że ciasteczka pająki mogą się przydać również na inną okazję. Tym bardziej, że tak […]

Tarta marcepanowa z gruszkami

Bardzo lubię piec tarty, a w szczególności tarty z owocami. Dziś w menu tarta marcepanowa z gruszkami, której upieczenie zajmie dosłownie kilka chwil. Zarówno marcepan jak i gruszki posiadają bardzo intensywne smaki, a ich połączenie to wprost uczta dla podniebienia. No i jeszcze ten cudowny zapach, który unosi się w kuchni przez dłuższą chwilę nawet gdy piekarnik […]

Malinowe tiramisu

Co prawda obok tiramisu, takiego bardzo nasączonego kawą, to to ciacho nawet nie leżało, jednak wyglądem bardzo je przypomina. Uwodzi koorystyką i bardzo cytrynowym aromatem. Koniecznie trzeba je przygotować w wysokiej formie, aby uzyskać piękne, piętrowe ciasto, które z łatwością się pokroi i będzie się doskonale prezentować. Malinowe tiramisu to chyba takie ostatnie tchnienie lata w […]

Muffiny cytrynowe z kremem maślanym

Bardzo eleganckie i niezwykle proste w wykonaniu muffiny cytrynowe z dekoracją z kremu maślanego, który został przygotowany na bazie bezy szwajcarskiej. Słodycz kremu doskonale komponuje się z kwaskowatym smakiem babeczek, a dodatkowo każda muffinka skrywa w sobie niespodziankę dla łasucha. Poniższe muffiny to swego rodzaju synteza dwóch przepisów, którymi podzieliłam się z Wami już jakiś czas temu. […]

Tort z borówkami amerykańskimi

Tort z borówkami amerykańskimi, czy jak kto woli z jagodami, przełożony bitą śmietaną i udekorowany kremem maślanym na bazie bezy szwajcarskiej. Okazało się, że wspomniany krem maślany jest niezwykle prosty w przygotowaniu i doskonale zachowuje swoją konsystencję. Dzięki temu przygotowana dekoracja nie traci ani trochę na swoim uroku, a to przecież jeden z wyznaczników udanych […]

Ciasteczka maślane

Śliczne, kolorowe, a do tego bardzo maślane ciasteczka. Sprawią wiele radości nie tylko dzieciom. Gdy jednak macie w domu małe pociechy, śmiało można je zaprosić do pomocy przy dekorowaniu ciasteczek. Na pewno nie odmówią.