Ciasto drożdżowe z agrestem i bezą

Puszyste ciasto drożdżowe idealnie komponuje się z kwaskowatym agrestem i wyraźnie słodszą bezą, tworząc taką trochę bardziej wykwintną wersję poczciwej drożdżówki. Muszę jednak zaznaczyć, że beza nie jest dominująca więc nie rezygnuj z niej nawet jeżeli nie jesteś jej fanem. Mnie osobiście najbardziej urzekł efekt jaki utworzyła krateczka z bezy na samym wierzchu ciasta.

Torcik z rabarbarową przeplatanką

Ten efektowny torcik z rabarbarową przeplatanką z pewnością nie należy do ciast, które są szybkie w przygotowaniu. Czy warto poświęcić dość długą chwilę na jego przygotowanie? Zdecydowanie TAK! Torcik jest nie tylko pokryty, ale i wypełniony rabarbarem. Ponadto w jego wnętrzu można również znaleźć warstwę budyniową i śmietanowo-serową. Całość nie tylko wygląda, ale i smakuje obłędnie! Musicie koniecznie […]

Pączki – przepis uniwersalny

Mam wrażenie, że pączki lubi każdy, bez względu na wiek i płeć. Szczególnie chętnie sięgamy po nie w Tłusty Czwartek, który już za pasem. Gorzej wypada natomiast zapał do własnoręcznego ich wykonania. Bo to sporo roboty, bo dużo brudzenia, bo za dużo ich wyjdzie i się nie zje świeżych… Takie tam… wymówki! A ja właśnie chciałabym Was zachęcić do […]

Tarta z jabłkami na kruchym cieście /z jabłkami/

Tarta z jabłkami na kruchym cieście to wspaniałe dopełnienie popołudniowej kawy czy herbaty. Przepyszne ciastko o uroczym wyglądzie na pewno spodoba się każdemu. Lekko kwaśnawe jabłka są bardzo dobrym połączeniem z słodszym ciastem. Posypane cukrem pudrem to już po prostu niebo w gębie! Idealny pomysł aby wykorzystać zalegające jabłka, których mamy sporo o tej porze roku. Zachęcam […]

Tarta z wiśniami i dżemem agrestowym

Po dość dlugiej przerwie od pieczenia wracam do kuchni z bardzo szybkim i prostym pomysłem – tarta z wiśniami i dżemem agrestowym. W związku z tym, że o tej porze roku wiśnie można dostać bez żadnego problemu, proponuję wcześniej ugotować na nich kompot, a owoce zużyć do ciasta. Pamiętajcie jednak aby wcześniej usunąć z nich pestki. […]

Kruche tartaletki z kremem truskawkowym i bezą

Kruche tartaletki i babeczki z kremem truskawkowym i bezą, imitujące małe różyczki uwiodą Was nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Jestem przekonana, że połączenie słodyczy bezy z nutą owocową kremu zawładnie Waszymi kubkami smakowymi. Dodatkowo, dzięki karmelizacji śnieżnobiałej bezy ma się wrażenie, że płatki różyczek właśnie się otwierają.

Tarta z jabłkowymi różami

Prawdziwa gratka dla miłośników orzechów, budyniu i jabłek. Nie mogę powiedzieć, że tarta jest szybka w przygotowaniu, ponieważ wymaga trochę pracy, ale efekt końcowy jest zdecydowanie warty zachodu!

Karpatka

Kto lubi karpatkę, ręka do góry! Tak właśnie myślałam, las rąk. Dzisiaj przepis na bardzo szybką i rewelacyjną karpatkę z kruchym i chrupiącym wierzchem oraz mocno waniliowym budyniem własnej roboty.

Babka cytrynowa z lukrem

Orzeźwiająca, mocno cytrynowa babka, którą zdecydowanie polecam na zbliżające się święta. Jej wykonanie zajmie tylko kilka chwil, a później można się cieszyć niebem w gębie.

Ziemniaczane “bezy”

Tym razem to nie ciastka ani ciasteczka – nic słodkiego. To dodatek do obiadu i to całkiem elegancki. Oczywiście, wymaga trochę więcej pracy niż zwykłe, tłuczone ziemniaki, jednak na talerzu wygląda jak stos żółto-złotych bezików.