Pierniki – topniejące bałwanki

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Teraz już wiecie do czego wykorzystałam białe nieregularne kształty przedstawione we wpisie dotyczącym lukru królewskiego. Użyłam ich aby przygotować topniejące bałwanki. Jak możecie zobaczyć poniżej, najpierw utworzyłam nieregularny kontur przy użyciu gęstego lukru, a następnie wypełniłam powierzchnię rzadszym lukrem (opis gęstości lukru tutaj) i rozprowadziłam go szpatułką.

Aby przygotować topniejące bałwanki będziecie potrzebować:

  • okrągłych ciasteczek
  • gęstego białego lukru
  • rzadkiego białego lukru (konsystencja mniej więcej mydła w płynie)
  • gęstego czarnego lukru do utworzenia oczu, rąk, minek i kapeluszy
  • gęstego lukru w dowolnych kolorach do utworzenia akcesoriów ubioru takich jak na przykład szalik, krawat, kapelusz, kwiatek, itp.

Jak już napisałam na samym początku, przygotowywanie bałwanków rozpoczęłam od narysowania nieregularnego konturu na ciasteczku, a następnie wypełniłam go rzadkim lukrem. Po wypełnieniu konturów ciasteczka zostały odstawione do przeschnięcia na około 30 minut. Po tym czasie blisko krawędzi ciasteczek utworzyłam okręgi lub elipsy, które stanowią głowy bałwanków. Narysowałam je przy użyciu rzadkiego lukru. Następnie znowu trzeba było chwilę poczekać aby głowy się wysuszyły.

Na sam koniec bałwankom dorysowałam kapelusze (część bałwanków dostała kapelusze utworzone z pralinek), guziki, minki i patykowate ręce, kwiatki, muchy krawaty itp.. W tym celu przygotowałam trochę czarnego, gęstego lukru i wykorzystałam pozostałości zielonego lukru po dekorowaniu choinek.

Topniejące bałwanki

Topniejące bałwanki

Topniejące bałwanki

Topniejące bałwanki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.